Szukaj
Grochówka na wędzonce
SKŁADNIKI
szklanka grochu
włoszczyzna (porcja jak na rosół)
0,3 kg wędzonego boczku
2 frankfuRterki
0,5 kg wędzonych kości
2 ziemniaki
łyżeczka majeranku
sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
Groch zalewamy zimną wodą na noc!
Kości gotujemy we włoszczyźnie ok. 1,5h
Wyciągamy z wywaru kości wraz z warzywami
Płuczemy groch i dodajemy do wywaru
Gotujemy ok. 40 minut
Pokrojony boczek przysmażamy na patelni i dodajemy do wywaru
Kroimy frankfurterki, kości obieramy i dodajemy do zupy
Obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę i dodajemy do zupy
Całość gotujemy ok. 20 minut
Na koniec do smaku dodajemy majeranek i doprawiamy
SMACZNEGO!
Tatar może być tylko dobry lub bardzo dobry
Składniki
• chuda wołowina
• płynna przyprawa do zup lub sos sojowy
• żółtka jaj kurzych
• sól, pieprz
Dodatki:
• cebula
• szczypiorek
• ogórek kiszony
• grzybki marynowane
Etap 1
Dodatki do tatara kroimy w drobną kostkę
Etap 2
Z wołowiny usuwamy błony mięsko siekamy
Etap 3
Mięso doprawiamy solą i pieprzem oraz opcjonalnie przyprawą do zup lub sosem sojowym. Dokładnie całość mieszamy. Do mięsa można też dodać odrobinę wody mineralnej lub zimnej, wcześniej przegotowanej, nada to tatarowi miękkości.
Etap 4
Z mięsa formujemy na talerzu kulę (najlepiej wilgotnymi, zimnymi dłońmi), a na czubku robimy zagłębienie.
Etap 5
W zagłębienie wbijamy żółtko jaja kurzego.
Tatar podajemy świeży, schłodzony, tego samego dnia, którego został przyrządzony.
Smacznego
Czernina, czyli zapomniany polski specjał
Czyli...
poznał smak krwi świeżej, ten kto dziadków miał na wsi... Na usprawiedliwienie zostaje mi tylko ówczesna nieświadomość tego, że zapytanie któregoś z nich o swoją ulubioną zupę - oznaczało wyrok śmierci
Składniki:
- Szyjka, 1 skrzydło i podroby z kaczki,
- 1 szklanka kaczej krwi,
- 1,5 łyżki mąki,
- 2 marchwie,
- 2 pietruszki,
- kawałek selera,
- połowa pora,
- 2-3 liście laurowe,
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego,
- 4-5 śliwek suszonych lub kilka plasterków suszonych jabłek,
- 2-3 łyżki octu,
- 1-2 łyżki cukru,
- majeranek, sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso i podroby zagotować w 3 litrach wody. Włożyć dużą włoszczyznę, liście laurowe, ziele angielskie, sól i odrobinę pieprzu. Dołożyć suszone śliwki lub jabłka. Gotować do miękkości mięsa. Odlać ok. 1 litra wywaru w mniejszy garnek, wlać do tego 1–2 łyżki octu. Do 1 szklanki zakwaszonej krwi kaczej wsypać ok. 1,5 łyżki mąki, rozprowadzić. Wlewać do tego wywaru w mniejszym garnku ciągle mieszając i doprowadzić do wrzenia. Następnie zagotowany wywar przelewać wolno do pozostałego w większym garnku wywaru. Dosypać 1-2 łyżki cukru, majeranek, zagotować i ewentualnie doprawić do smaku (odrobina octu, cukru, soli wg uznania).
Ciekawostka: Rodem z Pana Tadeusza, inne nazwy czerniny to czarna polewka
Tony Halik
Jego programy i barwne opowieści, rozbudzały wyobraźnie u niejednej osoby.
"Pieprz i Wanilia"
Kultowa audycja z lat PRLu, program przyrodniczy Tony'ego Halika i Elżbiety Dzikowskiej
‹ pierwsza < 1 2
« poprzednia 1 2 następna »