Trwa przetwarzanie danych
Sklep Pewex

Pewex

Szukaj


 

Znalazłem 60 takich eksponatów
Mama, czy Tata – Do kogo biegliście zapytać, czy coś możecie zrobić, coś dostać, gdzieś pójść?

Mama, czy Tata

Do kogo biegliście zapytać, czy coś możecie zrobić, coś dostać, gdzieś pójść?

Najpopularniejszy bohater! Schabowy! – Składniki:
50 dag schabu
2 jajka
1 łyżka mąki
5 łyżek bułki tartej
sól, pieprz
smalec
Wykonanie:
Schab oczyścić z tłuszczu, opłukać, osuszyć, podzielić na plastry. Rozbić je tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Kotlety panierować w roztrzepanych z mąką jajkach i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym smalcu po 2-3 minuty z każdej strony, trzymać jeszcze 5 minut na małym ogniu. Podawać z ziemniakami i zasmażaną kapustą... Mmm:)

Najpopularniejszy bohater! Schabowy!

Składniki:
50 dag schabu
2 jajka
1 łyżka mąki
5 łyżek bułki tartej
sól, pieprz
smalec
Wykonanie:
Schab oczyścić z tłuszczu, opłukać, osuszyć, podzielić na plastry. Rozbić je tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Kotlety panierować w roztrzepanych z mąką jajkach i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym smalcu po 2-3 minuty z każdej strony, trzymać jeszcze 5 minut na małym ogniu. Podawać z ziemniakami i zasmażaną kapustą... Mmm:)

Zmarszczki na palcach po kąpieli – Też zawsze się zastanawiałeś skąd się biorą i mama mówiła, że za długo siedzisz w wodzie?

Zmarszczki na palcach po kąpieli

Też zawsze się zastanawiałeś skąd się biorą i mama mówiła, że za długo siedzisz w wodzie?

Fasolka po bretońsku! – Składniki na cztery porcje:

1/2 kg fasoli piękny Jaś
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1/2 kg kiełbasy, albo wędzonego boczku
olej do smażenia
2 duże cebule
1 puszka krojonych pomidorów
majeranek do smaku
1 ząbek czosnku, zgnieciony
sól, pieprz do smaku
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
Fasolę zalać ciepłą wodą wieczorem poprzedniego dnia.
Wodę koniecznie należy odlać, a fasolę zalać świeżą wodą i gotować do miękkości na wolnym ogniu (ok. 45 minut).
Dodać do gotowania liście laurowe i ziele angielskie.
Kiedy fasola się gotuje, wędlinę drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać do ugotowanej fasoli.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor. Dodać do ugotowanej fasoli.
Pod koniec do fasoli dodać pomidory, majeranek, czosnek i pieprz. W razie potrzeby doprawić solą lub lepiej przyprawą do zup typu maggi.
Na koniec przygotować białą zasmażkę z mąki i masła i zagęścić potrawę: na patelni rozpuścić masło, do rozpuszczonego masła wsypywać mąkę, energicznie mieszając, żeby nie powstały grudki, chwilę potrzymać na ogniu, żeby zasmażka zgęstniała. Dodając do fasolki energicznie mieszać.
Jeszcze chwilę gotować (ok. 15 minut).
rada
Fasolka po bretońsku jest najsmaczniejsza, jeśli po ugotowaniu chwilę postoi, by przeszła smakami wszystkich składników. Nic nie traci na smaku odgrzewana. Nadaje się doskonale do mrożenia.

Fasolka po bretońsku!

Składniki na cztery porcje:

1/2 kg fasoli piękny Jaś
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1/2 kg kiełbasy, albo wędzonego boczku
olej do smażenia
2 duże cebule
1 puszka krojonych pomidorów
majeranek do smaku
1 ząbek czosnku, zgnieciony
sól, pieprz do smaku
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
Fasolę zalać ciepłą wodą wieczorem poprzedniego dnia.
Wodę koniecznie należy odlać, a fasolę zalać świeżą wodą i gotować do miękkości na wolnym ogniu (ok. 45 minut).
Dodać do gotowania liście laurowe i ziele angielskie.
Kiedy fasola się gotuje, wędlinę drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać do ugotowanej fasoli.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor. Dodać do ugotowanej fasoli.
Pod koniec do fasoli dodać pomidory, majeranek, czosnek i pieprz. W razie potrzeby doprawić solą lub lepiej przyprawą do zup typu maggi.
Na koniec przygotować białą zasmażkę z mąki i masła i zagęścić potrawę: na patelni rozpuścić masło, do rozpuszczonego masła wsypywać mąkę, energicznie mieszając, żeby nie powstały grudki, chwilę potrzymać na ogniu, żeby zasmażka zgęstniała. Dodając do fasolki energicznie mieszać.
Jeszcze chwilę gotować (ok. 15 minut).
rada
Fasolka po bretońsku jest najsmaczniejsza, jeśli po ugotowaniu chwilę postoi, by przeszła smakami wszystkich składników. Nic nie traci na smaku odgrzewana. Nadaje się doskonale do mrożenia.

Racuchy z twarogu rozpływają się w ustach – Składniki:
50 dag mielonego twarogu
4 jajka
1 łyżka masła
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej np Kupiec
2 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
sól
margaryna do smażenia
Wykonanie:
Żółtka utrzeć z masłem, cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać twaróg, mąkę, dokładnie wymieszać. Ubić pianę z białek z dodatkiem szczypty soli, połączyć z masą twarogową.
Formować łyżką okrągłe racuchy, smażyć na rumiano z obu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu. Podawać posypane cukrem lub polane śmietaną.

Racuchy z twarogu rozpływają się w ustach

Składniki:
50 dag mielonego twarogu
4 jajka
1 łyżka masła
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej np Kupiec
2 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
sól
margaryna do smażenia
Wykonanie:
Żółtka utrzeć z masłem, cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać twaróg, mąkę, dokładnie wymieszać. Ubić pianę z białek z dodatkiem szczypty soli, połączyć z masą twarogową.
Formować łyżką okrągłe racuchy, smażyć na rumiano z obu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu. Podawać posypane cukrem lub polane śmietaną.

Radiowe nutki "Najłatwiejsze ciasto w świecie"

Pamiętam jak spisywałem z mamą tekst z tej piosenki żeby mieć przepis i piekliśmy to ciasto. Wyszło!

Piszinger, znany w niektórych kręgach jako andrut:) – 1 opakowanie andrutów
3/4 kostki masła
3/4 szklanki cukru
4 łyżki kakao
8 łyżek wody
1 opakowanie cukru waniliowego
1,5 szklanki mleka w proszku
Wykonanie:

W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem, cukrem waniliowym, wodą i kakao. Wszystko mieszamy dokładnie, żeby cukier się rozpuścił, a składniki połączyły. Masę odstawiamy, aby przestygła. Po ok. 10-15 minutach dodajemy po trochu mleko w proszku cały czas mieszając, najlepiej trzepaczką, żeby nie porobiło się za dużo grudek.
Gotową masą przekładamy wafelki – andruty, układając jeden na drugim i mocno dociskając je do siebie. Tak przełożone wafle obiciążamy np. deską do krojenia na ok. 15 minut, aby wszystko dokładnie się skleiło.
Po tym czasie piszingera kroimy na dowolnej wielkości kawałki.
Smacznego!!

Piszinger, znany w niektórych kręgach jako andrut:)

1 opakowanie andrutów
3/4 kostki masła
3/4 szklanki cukru
4 łyżki kakao
8 łyżek wody
1 opakowanie cukru waniliowego
1,5 szklanki mleka w proszku
Wykonanie:

W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem, cukrem waniliowym, wodą i kakao. Wszystko mieszamy dokładnie, żeby cukier się rozpuścił, a składniki połączyły. Masę odstawiamy, aby przestygła. Po ok. 10-15 minutach dodajemy po trochu mleko w proszku cały czas mieszając, najlepiej trzepaczką, żeby nie porobiło się za dużo grudek.
Gotową masą przekładamy wafelki – andruty, układając jeden na drugim i mocno dociskając je do siebie. Tak przełożone wafle obiciążamy np. deską do krojenia na ok. 15 minut, aby wszystko dokładnie się skleiło.
Po tym czasie piszingera kroimy na dowolnej wielkości kawałki.
Smacznego!!