Trwa przetwarzanie danych
Sklep Pewex

Pewex

Szukaj


 

Znalazłem 60 takich eksponatów
Smak dzieciństwa – Mama powtarzała "Będzie cię bolał brzuch" i nigdy nie bolał!

Smak dzieciństwa

Mama powtarzała "Będzie cię bolał brzuch" i nigdy nie bolał!

PRL-owska zapiekanka – Sposób przygotowania:
Bagietkę przekrawamy na pół i każdą połowę wzdłuż na 2 zapiekanki, razem 4.
Posypujemy obficie startym serem wymieszanym ze startymi pieczarkami.
Pieczemy w 200 stopniach około 8 minut (w zależności od piekarnika) do rozpuszczenia sera.
Podajemy z ketchupem lub/i majonezem.

PRL-owska zapiekanka

Sposób przygotowania:
Bagietkę przekrawamy na pół i każdą połowę wzdłuż na 2 zapiekanki, razem 4.
Posypujemy obficie startym serem wymieszanym ze startymi pieczarkami.
Pieczemy w 200 stopniach około 8 minut (w zależności od piekarnika) do rozpuszczenia sera.
Podajemy z ketchupem lub/i majonezem.

Śniadanie PRL-u - kasza manna z sokiem malinowym – Składniki:
* 1 litr mleka
* 4 łyżki kaszy manny
* sól, cukier do smaku
* sok z malin
Do rondelka wlać i zagotować mleko pozostawiając 1 szklankę zimną. Do zimnego mleka wsypujemy kaszę i dokładnie mieszamy. Gdy mleko się zagotuje przelewamy do niego roztwór z kaszą i energicznie mieszamy. Istnieje ryzyko przypalenia więc ciągle mieszamy. Przyprawiamy solą i cukrem. Gotujemy tak około 5 minut. Przelewamy do talerzy i polewamy sokiem z malin.

Śniadanie PRL-u - kasza manna z sokiem malinowym

Składniki:
* 1 litr mleka
* 4 łyżki kaszy manny
* sól, cukier do smaku
* sok z malin
Do rondelka wlać i zagotować mleko pozostawiając 1 szklankę zimną. Do zimnego mleka wsypujemy kaszę i dokładnie mieszamy. Gdy mleko się zagotuje przelewamy do niego roztwór z kaszą i energicznie mieszamy. Istnieje ryzyko przypalenia więc ciągle mieszamy. Przyprawiamy solą i cukrem. Gotujemy tak około 5 minut. Przelewamy do talerzy i polewamy sokiem z malin.

Wózek dla lalek – Wszak każda młoda dama chciała poczuć się choć na chwilę jak mama

Wózek dla lalek

Wszak każda młoda dama chciała poczuć się choć na chwilę jak mama

Polish Ham - szynka konserwowa – Raz otworzyłem jak rodziców nie było w domu. Mama po powrocie wpadła w szał.

Polish Ham - szynka konserwowa

Raz otworzyłem jak rodziców nie było w domu. Mama po powrocie wpadła w szał.

Okładka starego zeszytu – Mama kazała mi zawsze je okładać w papier i ciągle się darło.

Okładka starego zeszytu

Mama kazała mi zawsze je okładać w papier i ciągle się darło.

Nie ma jak wakacyjna botwinka u babci - palce lizać:) – Przepis: Botwinka na 4 porcje:
- pęczek młodej botwinki
- łyżka masła
- łyżka soku z cytryny albo odrobina octu winnego (ewentualnie kopiata łyżeczka mąki rozrobiona w zimnej wodzie, jeśli wolicie z mąką)
- przyprawa naturalna warzywna
- sól według uznania
- szczypta kminku
- 2 pełne łyżeczki cukru lub według uznania
- po 2-3 jajka na porcję
- ziemniaki ugotowane osobno, ilość -według uznania
- pęczek posiekanego koperku
- śmietanka słodka do zabielenia zupy. Dobrze ją dodać do niezbyt gorącej zupy, 
żeby się nie ścięła. Zawsze też lepiej dodać śmietankę do mniejszej ilości i potem dopiero do reszty zupy. Smacznego Podziel się swoim przepisem w komentarzu pod materiałem.

Nie ma jak wakacyjna botwinka u babci - palce lizać:)

Przepis: Botwinka na 4 porcje:
- pęczek młodej botwinki
- łyżka masła
- łyżka soku z cytryny albo odrobina octu winnego (ewentualnie kopiata łyżeczka mąki rozrobiona w zimnej wodzie, jeśli wolicie z mąką)
- przyprawa naturalna warzywna
- sól według uznania
- szczypta kminku
- 2 pełne łyżeczki cukru lub według uznania
- po 2-3 jajka na porcję
- ziemniaki ugotowane osobno, ilość -według uznania
- pęczek posiekanego koperku
- śmietanka słodka do zabielenia zupy. Dobrze ją dodać do niezbyt gorącej zupy,
żeby się nie ścięła. Zawsze też lepiej dodać śmietankę do mniejszej ilości i potem dopiero do reszty zupy. Smacznego Podziel się swoim przepisem w komentarzu pod materiałem.

Domowe Ptasie Mleczko – POLEWA
200 g margaryny
1 szklanka mleka
0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
0,5 szklanki cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki żelatyny
MLECZKO
2 galaretki zielone
1 galaretka różowa
1 galaretka niebieska
5 waniliowych serków homogenizowanych
przegotowana, gorąca woda
Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy folią aluminiową lub spożywczą – zarówno spód, jak i boki.
Przygotowujemy polewę czekoladową. Wszystkie jej składniki wkładamy do rondelka i na małym ogniu rozpuszczamy mieszając co chwilkę. Po rozpuszczeniu gotujemy jeszcze ok. 5 minut mieszając. Polewę lekko studzimy i połowę przelewamy do tortownicy. Wstawiamy do lodówki i czekamy aż zastygnie.
W kubku wrzątku rozpuszczamy 2 galaretki zielone i studzimy. Przestudzoną galaretkę łączymy z 2 serkami homogenizowanymi i dokładnie mieszamy. Przelewamy na zastygniętą masę i wstawiamy do lodówki do stężenia.
W 3/4 kubka wrzątku rozpuszczamy różową galaretkę i studzimy. Galaretkę łączymy z 1,5 serka homogenizowanego i mieszamy. Wylewamy na zastygnięte ptasie mleczko. Wkładamy do lodówki do stężenia.
To samo robimy robimy z galaretką niebieską.
Kiedy ostatnia warstwa stężeje, na górę wylewamy resztę polewy czekoladowej i znowu wstawiamy do lodówki. Jeśli polewa stężeje w rondlu, spokojnie można ją lekko podgrzać, rozpuści się, a potem w lodówce bez problemu znowu stężeje.
Całość warto zostawić w lodówce na kilka godzin, aby wszystko dobrze zastygło.

Domowe Ptasie Mleczko

POLEWA
200 g margaryny
1 szklanka mleka
0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
0,5 szklanki cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki żelatyny
MLECZKO
2 galaretki zielone
1 galaretka różowa
1 galaretka niebieska
5 waniliowych serków homogenizowanych
przegotowana, gorąca woda
Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy folią aluminiową lub spożywczą – zarówno spód, jak i boki.
Przygotowujemy polewę czekoladową. Wszystkie jej składniki wkładamy do rondelka i na małym ogniu rozpuszczamy mieszając co chwilkę. Po rozpuszczeniu gotujemy jeszcze ok. 5 minut mieszając. Polewę lekko studzimy i połowę przelewamy do tortownicy. Wstawiamy do lodówki i czekamy aż zastygnie.
W kubku wrzątku rozpuszczamy 2 galaretki zielone i studzimy. Przestudzoną galaretkę łączymy z 2 serkami homogenizowanymi i dokładnie mieszamy. Przelewamy na zastygniętą masę i wstawiamy do lodówki do stężenia.
W 3/4 kubka wrzątku rozpuszczamy różową galaretkę i studzimy. Galaretkę łączymy z 1,5 serka homogenizowanego i mieszamy. Wylewamy na zastygnięte ptasie mleczko. Wkładamy do lodówki do stężenia.
To samo robimy robimy z galaretką niebieską.
Kiedy ostatnia warstwa stężeje, na górę wylewamy resztę polewy czekoladowej i znowu wstawiamy do lodówki. Jeśli polewa stężeje w rondlu, spokojnie można ją lekko podgrzać, rozpuści się, a potem w lodówce bez problemu znowu stężeje.
Całość warto zostawić w lodówce na kilka godzin, aby wszystko dobrze zastygło.