Szukaj
Kostka to nie plecak
Kostka, to kostka!
Kostka Rubika
Moje dzieci do dzisiaj lubią bawić się tą kostką ale nie mają już takiej pasji jak my, żeby ułożyć ją "normalnie".
Krówki domowej roboty - przepis
Przepis na tradycyjne krówki
Składniki:
200ml (niepełna szklanka) śmietany kremówki;
szklanka cukru (jeśli wolisz kruche i mniej ciągnące się krówki – dodaj więcej cukru);
¾ kostki masła;
opakowanie cukru waniliowego (opcjonalnie).
Jak zrobić krówki w domu? Zobacz przepis na krówki, mordoklejki, ciągutki.
Przygotowanie: Wszystkie składniki rozpuść w garnku (zacznij od masła, dodaj cukier i na koniec śmietanę) i gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając. Rób to do czasu, aż masa stanie się jednolita i nabierze brązowego koloru. Im dłużej będziesz ją gotować, tym cukierki będą bardziej kruche, dlatego jeśli wolisz „ciągnącą się” wersję – nie przesadź z czasem gotowania.
Tak przygotowaną masę zdejmij z ognia, wylej do wyłożonej folią aluminiową formy do pieczenia i odstaw do ostygnięcia. Kiedy całość stężeje – pokrój na małe prostokąty – przed krojeniem najlepiej zamocz nóż w zimnej wodzie, żeby nie kleił się do masy krówkowej. Jeśli chcesz, żeby krówki przypominały sklepowe mordoklejki możesz owinąć je w kolorowe papierki.
Przepis na krówki, mordoklejki, ciągutki - jak zrobić krówki?
Krówki z dodatkami
Jeśli lubisz sezamowe krówki lub orzechowe mordoklejki, pod koniec gotowania dodaj do masy swój ulubiony dodatek i całość dokładnie wymieszaj. Możesz również dodać odrobinę alkoholu np. rumu. Chcesz, żeby krówki były kakaowe? Do gotującej się masy dodaj dwie czubate łyżki kakao.
Smak cukierków możesz wzbogacić również aromatem waniliowym, wiórkami kokosowymi czy makiem - masz nieskończenie wiele możliwości eksperymentowania!
Mocno czekoladowe krówki
Składniki:
kostka niesolonego masła;
tabliczka deserowej czekolady;
200 g słodzonego mleka skondensowanego z puszki;
aromat waniliowy;
1-2 łyżki rumu (opcjonalnie).
Jak zrobić krówki w domu? Zobacz przepis na czekoladowe krówki mordoklejki czyli ciągutki
Przygotowanie: połamaną czekoladę wrzuć do garnka, dodaj do niej pokrojone masło i mleko skondensowane – całość podgrzewaj na małym ogniu cały czas mieszając.
Uwaga: nie wolno dopuścić do wrzenia! Kiedy masa stanie się gładka i jednolita zdejmij ją z ognia i dodaj do niej aromat waniliowy oraz rum. Ucieraj ją aż zgęstnieje, a kiedy to nastąpi – wlej ją do przygotowanej formy (najlepiej natłuszczonej masłem lub wyłożonej folią aluminiową). Całość włóż do lodówki. Kiedy masa stwardnieje możesz pokroić ją nożem na mniejsze kwadraciki. Gotowe! :)
Plecak kostka
Ja zawsze chciałam mieć, ale rodziców nie udało mi się namówić.
Obywatelu, która z gier była Waszą ulubioną?
Domino, Kostka Rubika, Bierki, Domino, Warcaby, Pchełki?
Kostka Rubika
Wielu posiada do dzisiaj, ale ilu tak naprawdę ułożyło choć raz?
Kostka Rubika Super Mario Bros
Tylko prawdziwi fani zrozumieją?
Biały Jeleń
Dziś półki uginają się od wszelkich "dóbr" a kiedyś wystarczyła jedna kostka mydła i włoski były umyte i cała reszta.
Ernő Rubik i jego kostka
Kostka Rubika (węg. „bűvös kocka”, magiczna kostka) - popularna zabawka logiczna wynaleziona przez Ernő Rubika w 1974 roku. W 1976 r. taką samą kostkę skonstruował i opatentował w Japonii inżynier Terutoshi Ishige.
Wiedzieliście, że Ernő Rubik, po wynalezieniu słynnej kostki, potrzebował miesiąca na jej ułożenie? Dopiero, gdy mu się udało, pokazał ją światu:)
Kostka kawowa
Czekolada w latach 60-tych.
1 2 > ostatnia ›
« poprzednia 1 2 następna »