Trwa przetwarzanie danych
Sklep Pewex

Pewex

Szukaj


 

Znalazłem 8 takich eksponatów
Tradycyjny Ptyś – Kuliste ciastko z ciasta parzonego. Po przecięciu na dwie części napełniane kremem bezowym lub bitą śmietaną. Z wierzchu jest posypywane cukrem pudrem lub czekoladą.

W Wielkopolsce ciastko nazywane jest Wietrznikiem.

Nazwa pochodzi z języka francuskiego. Petit choux, wymawiane pti szu, to dosłownie mała kapusta. Nazwa ta odnosi się do kształtu. W języku francuskim używa się także nazwy Chou à la crème.

Tradycyjny Ptyś

Kuliste ciastko z ciasta parzonego. Po przecięciu na dwie części napełniane kremem bezowym lub bitą śmietaną. Z wierzchu jest posypywane cukrem pudrem lub czekoladą.

W Wielkopolsce ciastko nazywane jest Wietrznikiem.

Nazwa pochodzi z języka francuskiego. Petit choux, wymawiane pti szu, to dosłownie mała kapusta. Nazwa ta odnosi się do kształtu. W języku francuskim używa się także nazwy Chou à la crème.

Przepis na łazanki – Składniki:
400 g makaronu łazanki,
800 g kapusty kwaszonej,
500 g kiełbasy,
ok 200 g pieczarek,
1 duża cebula,
3 ziarenka ziela angielskiego,
2 liście laurowe,
przyprawy: sól pieprz, kminek mielony.

Wykonanie:
Kapustę kroimy i wkładamy do garnka, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Całość zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy do miękkości, od czasu do czasu mieszając i podlewając wodą, jeśli kapusta jest zbyt sucha. Kiełbasę kroimy w kostkę, a następnie smażymy na patelni. Dokładamy pokrojoną w kostkę cebulę i pieczarki pokrojone w półplasterki. Podsmażamy wszystko razem (aż woda z pieczarek odparuje) i przekładamy do kapusty. Całość doprawiamy przyprawami. Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody (do miękkości), dodajemy do kapusty i mieszamy.

Przepis na łazanki

Składniki:
400 g makaronu łazanki,
800 g kapusty kwaszonej,
500 g kiełbasy,
ok 200 g pieczarek,
1 duża cebula,
3 ziarenka ziela angielskiego,
2 liście laurowe,
przyprawy: sól pieprz, kminek mielony.

Wykonanie:
Kapustę kroimy i wkładamy do garnka, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Całość zalewamy niewielką ilością wody i gotujemy do miękkości, od czasu do czasu mieszając i podlewając wodą, jeśli kapusta jest zbyt sucha. Kiełbasę kroimy w kostkę, a następnie smażymy na patelni. Dokładamy pokrojoną w kostkę cebulę i pieczarki pokrojone w półplasterki. Podsmażamy wszystko razem (aż woda z pieczarek odparuje) i przekładamy do kapusty. Całość doprawiamy przyprawami. Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody (do miękkości), dodajemy do kapusty i mieszamy.

Śląska Rolada! – Składniki

    mięso wieprzowe lub wołowe-ilość plastrów zależy od porcji, w tym wypadku 6 grubszych plastrów.
    Farsz :
    ogórki kiszone-1 pasek na 1 sztukę rolady,
    cebule-cienko posypać po całości rolady,
    boczek wędzony-1 pasek na 1 sztukę rolady,
    kiełbasa dowolna-po 1 pasek na 1 sztukę rolady,
    sól-do smaku
    pieprz-do smaku,
    musztarda, np. "Stołowa", "Sarepska" lub inna-6 łyżeczek, po 1 łyżeczce na 1 sztukę rolady,
    Dodatkowo:
    biała nić lub szpikulec do spięcia rolad,
    tłuszcz, np margaryna na dno brytfanny,
    woda do podlewania rolad.
Rolady śląskie choć są pracochłonne to podawane przeważnie w niedzielę w prawdziwych śląskich domach
Etapy przygotowania

MIĘSO :
Mięso wieprzowe (lepsze) lub wołowe rozbić tłuczkiem na kotlety.
Przyprawić je solą i pieprzem z obu stron i posmarować cienko musztardą, np. "Stołową", "Sarepską" lub inną z jednej strony (na tej, gdzie będzie nałożony farsz).
FARSZ :
Farsz do rolad można robić na 2 sposoby, tj. :
1. zmielić w maszynce -boczek, kiełbasę, cebulę, ogórki i taką masę nakładać na mięso lub
2. pokroić w cienkie paski : kiełbasę, boczek wędzony, ogórki, a cebulę w drobną kostkę i tak to nałożyć na poszczególne kawałki mięsa.
ZWIJANIE ROLAD:
Zwijamy rolady ciasno w rulon, by farsz po bokach nam nie wypadał i jednocześnie owijamy je dokładnie nićmi białymi lub stosując szpikulec.
PIECZENIE ROLAD:
W brytfannie rozgrzać tłuszcz, np. margarynę i do tego włożyć przygotowane rolady i podsmażamy z dwóch stron.
Pieczemy je na wolnym ogniu pod przykryciem, aż do miękkości, od czasu do czasu podlewając wodą, by się nie spaliły.
Po upieczeniu, wyjmujemy rolady i gdy ostygną ściągamy z nich dokładnie nitki lub szpikulec.
SOS:
Sos robimy z wywaru własnego.
Powstały wywar zagęszczamy zawiesiną z mąki pszennej i wody, a następnie dodajemy śmietanę kwaśną, wcześniej ją hartując.
Sos przecedzamy przez sitko i doprawiamy do smaku, np. jarzynką i przyprawą w płynie "Maggi".
Rolady podajemy z kluskami śląskimi i czerwoną (modrą) kapustą.

Śląska Rolada!

Składniki

mięso wieprzowe lub wołowe-ilość plastrów zależy od porcji, w tym wypadku 6 grubszych plastrów.
Farsz :
ogórki kiszone-1 pasek na 1 sztukę rolady,
cebule-cienko posypać po całości rolady,
boczek wędzony-1 pasek na 1 sztukę rolady,
kiełbasa dowolna-po 1 pasek na 1 sztukę rolady,
sól-do smaku
pieprz-do smaku,
musztarda, np. "Stołowa", "Sarepska" lub inna-6 łyżeczek, po 1 łyżeczce na 1 sztukę rolady,
Dodatkowo:
biała nić lub szpikulec do spięcia rolad,
tłuszcz, np margaryna na dno brytfanny,
woda do podlewania rolad.
Rolady śląskie choć są pracochłonne to podawane przeważnie w niedzielę w prawdziwych śląskich domach
Etapy przygotowania

MIĘSO :
Mięso wieprzowe (lepsze) lub wołowe rozbić tłuczkiem na kotlety.
Przyprawić je solą i pieprzem z obu stron i posmarować cienko musztardą, np. "Stołową", "Sarepską" lub inną z jednej strony (na tej, gdzie będzie nałożony farsz).
FARSZ :
Farsz do rolad można robić na 2 sposoby, tj. :
1. zmielić w maszynce -boczek, kiełbasę, cebulę, ogórki i taką masę nakładać na mięso lub
2. pokroić w cienkie paski : kiełbasę, boczek wędzony, ogórki, a cebulę w drobną kostkę i tak to nałożyć na poszczególne kawałki mięsa.
ZWIJANIE ROLAD:
Zwijamy rolady ciasno w rulon, by farsz po bokach nam nie wypadał i jednocześnie owijamy je dokładnie nićmi białymi lub stosując szpikulec.
PIECZENIE ROLAD:
W brytfannie rozgrzać tłuszcz, np. margarynę i do tego włożyć przygotowane rolady i podsmażamy z dwóch stron.
Pieczemy je na wolnym ogniu pod przykryciem, aż do miękkości, od czasu do czasu podlewając wodą, by się nie spaliły.
Po upieczeniu, wyjmujemy rolady i gdy ostygną ściągamy z nich dokładnie nitki lub szpikulec.
SOS:
Sos robimy z wywaru własnego.
Powstały wywar zagęszczamy zawiesiną z mąki pszennej i wody, a następnie dodajemy śmietanę kwaśną, wcześniej ją hartując.
Sos przecedzamy przez sitko i doprawiamy do smaku, np. jarzynką i przyprawą w płynie "Maggi".
Rolady podajemy z kluskami śląskimi i czerwoną (modrą) kapustą.

"Na straganie" Jana Brzechwy – Na straganie w dzień targowy
Takie słyszy się rozmowy:

"Może pan się o mnie oprze,
Pan tak więdnie, panie koprze."

"Cóż się dziwić, mój szczypiorku,
Leżę tutaj już od wtorku!"

Rzecze na to kalarepka:
"Spójrz na rzepę - ta jest krzepka!"

Groch po brzuszku rzepę klepie:
"Jak tam, rzepo? Coraz lepiej?"

"Dzięki, dzięki, panie grochu,
Jakoś żyje się po trochu.

Lecz pietruszka - z tą jest gorzej:
Blada, chuda, spać nie może."

"A to feler" -
Westchnął seler.

Burak stroni od cebuli,
A cebula doń się czuli:

"Mój Buraku, mój czerwony,
Czybyś nie chciał takiej żony?"

Burak tylko nos zatyka:
"Niech no pani prędzej zmyka,

Ja chcę żonę mieć buraczą,
Bo przy pani wszyscy płaczą."

"A to feler" -
Westchnął seler.

Naraz słychać głos fasoli:
"Gdzie się pani tu gramoli?!"

"Nie bądź dla mnie taka wielka" -
Odpowiada jej brukselka.

"Widzieliście, jaka krewka!" -
Zaperzyła się marchewka.

"Niech rozsądzi nas kapusta!"
"Co, kapusta?! Głowa pusta?!"

A kapusta rzecze smutnie:
"Moi drodzy, po co kłótnie,

Po co wasze swary głupie,
Wnet i tak zginiemy w zupie!"

"A to feler" -
Westchnął seler.

"Na straganie" Jana Brzechwy

Na straganie w dzień targowy
Takie słyszy się rozmowy:

"Może pan się o mnie oprze,
Pan tak więdnie, panie koprze."

"Cóż się dziwić, mój szczypiorku,
Leżę tutaj już od wtorku!"

Rzecze na to kalarepka:
"Spójrz na rzepę - ta jest krzepka!"

Groch po brzuszku rzepę klepie:
"Jak tam, rzepo? Coraz lepiej?"

"Dzięki, dzięki, panie grochu,
Jakoś żyje się po trochu.

Lecz pietruszka - z tą jest gorzej:
Blada, chuda, spać nie może."

"A to feler" -
Westchnął seler.

Burak stroni od cebuli,
A cebula doń się czuli:

"Mój Buraku, mój czerwony,
Czybyś nie chciał takiej żony?"

Burak tylko nos zatyka:
"Niech no pani prędzej zmyka,

Ja chcę żonę mieć buraczą,
Bo przy pani wszyscy płaczą."

"A to feler" -
Westchnął seler.

Naraz słychać głos fasoli:
"Gdzie się pani tu gramoli?!"

"Nie bądź dla mnie taka wielka" -
Odpowiada jej brukselka.

"Widzieliście, jaka krewka!" -
Zaperzyła się marchewka.

"Niech rozsądzi nas kapusta!"
"Co, kapusta?! Głowa pusta?!"

A kapusta rzecze smutnie:
"Moi drodzy, po co kłótnie,

Po co wasze swary głupie,
Wnet i tak zginiemy w zupie!"

"A to feler" -
Westchnął seler.

Najpopularniejszy bohater! Schabowy! – Składniki:
50 dag schabu
2 jajka
1 łyżka mąki
5 łyżek bułki tartej
sól, pieprz
smalec
Wykonanie:
Schab oczyścić z tłuszczu, opłukać, osuszyć, podzielić na plastry. Rozbić je tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Kotlety panierować w roztrzepanych z mąką jajkach i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym smalcu po 2-3 minuty z każdej strony, trzymać jeszcze 5 minut na małym ogniu. Podawać z ziemniakami i zasmażaną kapustą... Mmm:)

Najpopularniejszy bohater! Schabowy!

Składniki:
50 dag schabu
2 jajka
1 łyżka mąki
5 łyżek bułki tartej
sól, pieprz
smalec
Wykonanie:
Schab oczyścić z tłuszczu, opłukać, osuszyć, podzielić na plastry. Rozbić je tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Kotlety panierować w roztrzepanych z mąką jajkach i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym smalcu po 2-3 minuty z każdej strony, trzymać jeszcze 5 minut na małym ogniu. Podawać z ziemniakami i zasmażaną kapustą... Mmm:)


1