Trwa przetwarzanie danych
Sklep Pewex

Pewex

Szukaj


 

Znalazłem 8 takich eksponatów
Kotlety z jajek - smaki z dzieciństwa – Składniki: 
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 1 surowe jajko
- jedna czerstwa bułka ( jeśli jest duża, to nie cała)
- 1 średnia cebula
   - łyżka kaszy manny
- olej do smażenia cebuli i do smażenia kotletów
- sól
- pieprz
- natka pietruszki lub posiekany drobno koperek 
- tarta bułka do panierowania

Sposób wykonania: Na patelni przysmażamy do zeszklenia drobno posiekaną cebulę i studzimy
Ugotowane na twardo jajka ścieramy na tarce o małych oczkach ( można zmielić )
Bułkę moczymy w ciepłej wodzie, a gdy zmięknie odciskamy i dodajemy do jajek
Do jajek i bułki dodajemy cebulę oraz wbijamy jajko. Dodajemy łyżkę kaszy manny, doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy posiekaną zieleninę ( ilość według uznania )
Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy i odstawiamy masę na ok 10 minut
Z masy formujemy niewielkie okrągłe kotleciki, które panierujemy w tartej bułce
Kotleciki smażymy z obu stron na złoty kolor i podajemy z ulubioną surówką oraz z ziemniakami lub frytkami. Smacznego

Kotlety z jajek - smaki z dzieciństwa

Składniki:
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 1 surowe jajko
- jedna czerstwa bułka ( jeśli jest duża, to nie cała)
- 1 średnia cebula
- łyżka kaszy manny
- olej do smażenia cebuli i do smażenia kotletów
- sól
- pieprz
- natka pietruszki lub posiekany drobno koperek
- tarta bułka do panierowania

Sposób wykonania: Na patelni przysmażamy do zeszklenia drobno posiekaną cebulę i studzimy
Ugotowane na twardo jajka ścieramy na tarce o małych oczkach ( można zmielić )
Bułkę moczymy w ciepłej wodzie, a gdy zmięknie odciskamy i dodajemy do jajek
Do jajek i bułki dodajemy cebulę oraz wbijamy jajko. Dodajemy łyżkę kaszy manny, doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy posiekaną zieleninę ( ilość według uznania )
Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy i odstawiamy masę na ok 10 minut
Z masy formujemy niewielkie okrągłe kotleciki, które panierujemy w tartej bułce
Kotleciki smażymy z obu stron na złoty kolor i podajemy z ulubioną surówką oraz z ziemniakami lub frytkami. Smacznego

Tamagotchi – Elektroniczna zabawka szczególnie popularna w drugiej połowie lat 90. XX w. w 1996 roku, stworzona w Japonii przez Aki Maitę. Kształtem przypomina niewielkich rozmiarów plastikowe jajko wyposażone w trzy małe przyciski i wyświetlacz ciekłokrystaliczny. Całością steruje prosty wbudowany komputer. Zabawa polega na opiece nad wirtualnym zwierzątkiem – należy je karmić, myć, sprzątać po nim itp. Oryginalne wersje produkowane są przez firmę Bandai, jednak na rynku dostępna jest także niezliczona ilość podróbek.

Tamagotchi

Elektroniczna zabawka szczególnie popularna w drugiej połowie lat 90. XX w. w 1996 roku, stworzona w Japonii przez Aki Maitę. Kształtem przypomina niewielkich rozmiarów plastikowe jajko wyposażone w trzy małe przyciski i wyświetlacz ciekłokrystaliczny. Całością steruje prosty wbudowany komputer. Zabawa polega na opiece nad wirtualnym zwierzątkiem – należy je karmić, myć, sprzątać po nim itp. Oryginalne wersje produkowane są przez firmę Bandai, jednak na rynku dostępna jest także niezliczona ilość podróbek.

Jajko sadzone, młode ziemniaki i mizeria – Sposób przyrządzania:

Do wrzącej wody dodaj 1 łyżkę masła, sól do smaku i umyte ziemniaki (nieobrane). Gotuj ziemniaki w łupinach przez ok. 20 minut

Ogórki umyj, obierz ze skórki i przekrój wzdłuż, a następnie potnij w półplasterki. Dodaj pokrojoną cebulę i posiekany koperek. Wymieszaj ze śmietaną, solą i pieprzem do smaku:)

Usmaż jajko: rozbij jajko na ciepły, nie gorący olej, posól, popieprz i smaż przez ok. 1-2 min.
Ugotowane ziemniaki posyp koperkiem:)

Smacznego:)

Jajko sadzone, młode ziemniaki i mizeria

Sposób przyrządzania:

Do wrzącej wody dodaj 1 łyżkę masła, sól do smaku i umyte ziemniaki (nieobrane). Gotuj ziemniaki w łupinach przez ok. 20 minut

Ogórki umyj, obierz ze skórki i przekrój wzdłuż, a następnie potnij w półplasterki. Dodaj pokrojoną cebulę i posiekany koperek. Wymieszaj ze śmietaną, solą i pieprzem do smaku:)

Usmaż jajko: rozbij jajko na ciepły, nie gorący olej, posól, popieprz i smaż przez ok. 1-2 min.
Ugotowane ziemniaki posyp koperkiem:)

Smacznego:)

Jajko na miękko - propozycja śniadaniowa! – jajko gotowane w wodzie tak długo aż dojdzie do całkowitego ścięcia białka, ale nie żółtka. Tak przygotowane jajka mogą być jedzone same lub z dodatkami.
Jedno kurze jajko na miękko zawiera przeciętnie 88 kilokalorii.
Istnieje kilka technik gotowania jaj na miękko, jedna sugeruje gotowanie przez 3-5 minut po włożeniu do wrzątku, inna aby doprowadzić wodę do wrzenia z od początku zanurzonym jajkiem i podgrzewanie przez dwie minuty od rozpoczęcia wrzenia przez wodę.
Zbyt długie gotowanie jajka na miękko powoduje ścięcie żółtka i powstanie jajka na twardo.

Jajko na miękko - propozycja śniadaniowa!

Jajko gotowane w wodzie tak długo aż dojdzie do całkowitego ścięcia białka, ale nie żółtka. Tak przygotowane jajka mogą być jedzone same lub z dodatkami.
Jedno kurze jajko na miękko zawiera przeciętnie 88 kilokalorii.
Istnieje kilka technik gotowania jaj na miękko, jedna sugeruje gotowanie przez 3-5 minut po włożeniu do wrzątku, inna aby doprowadzić wodę do wrzenia z od początku zanurzonym jajkiem i podgrzewanie przez dwie minuty od rozpoczęcia wrzenia przez wodę.
Zbyt długie gotowanie jajka na miękko powoduje ścięcie żółtka i powstanie jajka na twardo.

Kotlety z mortadeli czyli schabowy bez schabowego – Składniki: 4 plastry mortadeli (ok 40 dag)
1/4 szklanki mleka
1 jajko
2 łyżki mąki 
4 łyżki bułki tartej 
pieprz
olej do smażenia
Wykonanie:
Plastry mortadeli zanurzyć w mleku, doprawić pieprzem, oprószyć mąką. Panierować w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju 3-4 min z obu stron. Podawać z ziemniakami i surówką.

Kotlety z mortadeli czyli schabowy bez schabowego

Składniki: 4 plastry mortadeli (ok 40 dag)
1/4 szklanki mleka
1 jajko
2 łyżki mąki
4 łyżki bułki tartej
pieprz
olej do smażenia
Wykonanie:
Plastry mortadeli zanurzyć w mleku, doprawić pieprzem, oprószyć mąką. Panierować w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju 3-4 min z obu stron. Podawać z ziemniakami i surówką.

Klasyk! Młode ziemniaczki, jajko sadzone i kalafior – SKŁADNIKI: 
jajka, młode ziemniaki, kalafior, koperek, masło, bułka tarta, maślanka lub kefir.
SPOSÓB WYKONANIA:
 Ugotować ziemniaki. Ugotować kalafior. Na maśle podsmażyć bułkę tartą. Usmażyć jajka sadzone. Na talerz wyłożyć ziemniaki, kalafior oraz jajka sadzone. Polać bułka tartą z masłem. Posypać koperkiem. Podawać z maślanką lub kefirem.

Klasyk! Młode ziemniaczki, jajko sadzone i kalafior

SKŁADNIKI:
jajka, młode ziemniaki, kalafior, koperek, masło, bułka tarta, maślanka lub kefir.
SPOSÓB WYKONANIA:
Ugotować ziemniaki. Ugotować kalafior. Na maśle podsmażyć bułkę tartą. Usmażyć jajka sadzone. Na talerz wyłożyć ziemniaki, kalafior oraz jajka sadzone. Polać bułka tartą z masłem. Posypać koperkiem. Podawać z maślanką lub kefirem.

Wuzetka - cukierniczy cud PRL'u – Składniki: 

Ciasto :

2,5 szklanki mąki
1/2 kostki masła
1 jajko
1 szklanka cukru
25 dag marmolady
1 szklanka mleka
1 łyżka sody oczyszczonej
2 łyżki kakao
(wszystkie składniki muszą mieć jednakową temperaturę)

Krem :

25 dag masła
1 jajko
3/4 szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 szklanka śmietany kremówki

Ciasto :

Utrzeć cukier z masłem, dodać jajko, dodawać po łyżce mąki i po trochu marmolady. Wlewać nieduże ilości mleka. Pod koniec dodać sodę i kakao.
Wszystko wymieszać na jednolitą masę. Przełożyć do wysmarowanej blachy i piec ok. 1 godziny.
Po wyjęciu z pieca lekko przestudzić i przekroić nitką na dwa placki.

Krem :

Masło z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na pulchna masę. Dodać jajko i utrzeć. Dodawać po trochu śmietany.
Krem wyłożyć na jedną część przekrojonego ciasta, wyrównać. Przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć.
Oblać polewą czekoladową.

Wuzetka - cukierniczy cud PRL'u

Składniki:

Ciasto :

2,5 szklanki mąki
1/2 kostki masła
1 jajko
1 szklanka cukru
25 dag marmolady
1 szklanka mleka
1 łyżka sody oczyszczonej
2 łyżki kakao
(wszystkie składniki muszą mieć jednakową temperaturę)

Krem :

25 dag masła
1 jajko
3/4 szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 szklanka śmietany kremówki

Ciasto :

Utrzeć cukier z masłem, dodać jajko, dodawać po łyżce mąki i po trochu marmolady. Wlewać nieduże ilości mleka. Pod koniec dodać sodę i kakao.
Wszystko wymieszać na jednolitą masę. Przełożyć do wysmarowanej blachy i piec ok. 1 godziny.
Po wyjęciu z pieca lekko przestudzić i przekroić nitką na dwa placki.

Krem :

Masło z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na pulchna masę. Dodać jajko i utrzeć. Dodawać po trochu śmietany.
Krem wyłożyć na jedną część przekrojonego ciasta, wyrównać. Przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć.
Oblać polewą czekoladową.


1