Trwa przetwarzanie danych
Sklep Pewex

Pewex

Szukaj


 

Znalazłem 24 takie eksponaty
Sikawka w kształcie jajka – Klasyk z dzieciństwa poza oczywiście butelkami z dziurawymi zakrętkami.

Sikawka w kształcie jajka

Klasyk z dzieciństwa poza oczywiście butelkami z dziurawymi zakrętkami.

Jajka na wielkanocny stół – Przy odrobinie wyobraźni można podać w kreatywny sposób.

Jajka na wielkanocny stół

Przy odrobinie wyobraźni można podać w kreatywny sposób.

"Kuchnia pełna cudów" Marii Terlikowskiej – Dzięki niej można było zrobić muchomorka z jajka, pomidora i majonezu i ustawić na górze sałatki warzywnej.

"Kuchnia pełna cudów" Marii Terlikowskiej

Dzięki niej można było zrobić muchomorka z jajka, pomidora i majonezu i ustawić na górze sałatki warzywnej.

Chleb w jajku – SKŁADNIKI:
- 6 kromek chleba
- 2 jajka
- szczypta soli
- olej

Jajka roztrzepać w miseczce z solą. Zamaczać pieczywo w jajku i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Życzmy kolektywnie smacznego!

Chleb w jajku

SKŁADNIKI:
- 6 kromek chleba
- 2 jajka
- szczypta soli
- olej

Jajka roztrzepać w miseczce z solą. Zamaczać pieczywo w jajku i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Życzmy kolektywnie smacznego!

Przepis na pączki a'la PRL – Składniki:
maka, 1 kg
cukier, 3/4 szklanki
jajka, 10sztuk
drożdże, 60gr
cukier waniliowy, 1
aromat pomarańczowy
tłuszcz do głębokiego smażenia - smalec lub olej
mleko, 1,5 szklanki
margaryna, 125 gr
marmolada (wedle gustu)
wódka, 2 kieliszki

Przygotowanie:
Drożdże rozetrzeć wraz z 2 łyżkami cukru, następnie dodać cieple mleko. Wymieszać całość z dwiema łyżkami mąki. Następnie czekamy aż wyrośnie.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy roztrzepane jaja oraz rozczyn i pozostałe składniki. Margarynę rozpuszczamy i dodajemy do wyrobionego ciasta i wyrabiamy aż do całkowitego wchłonięcia tłuszczu. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia, następnie odrywamy po kawałeczku robimy płaskie placuszki i na każdy dajemy troszkę marmolady. Zlepiamy i pozostawiamy na 30 min celem podrośnięcia.

Rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy pączki, które smażymy na brązowo. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem ,lukrem lub czekoladą.

Smacznego!

Przepis na pączki a'la PRL

Składniki:
maka, 1 kg
cukier, 3/4 szklanki
jajka, 10sztuk
drożdże, 60gr
cukier waniliowy, 1
aromat pomarańczowy
tłuszcz do głębokiego smażenia - smalec lub olej
mleko, 1,5 szklanki
margaryna, 125 gr
marmolada (wedle gustu)
wódka, 2 kieliszki

Przygotowanie:
Drożdże rozetrzeć wraz z 2 łyżkami cukru, następnie dodać cieple mleko. Wymieszać całość z dwiema łyżkami mąki. Następnie czekamy aż wyrośnie.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy roztrzepane jaja oraz rozczyn i pozostałe składniki. Margarynę rozpuszczamy i dodajemy do wyrobionego ciasta i wyrabiamy aż do całkowitego wchłonięcia tłuszczu. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia, następnie odrywamy po kawałeczku robimy płaskie placuszki i na każdy dajemy troszkę marmolady. Zlepiamy i pozostawiamy na 30 min celem podrośnięcia.

Rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy pączki, które smażymy na brązowo. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem ,lukrem lub czekoladą.

Smacznego!

Najpopularniejszy bohater! Schabowy! – Składniki:
50 dag schabu
2 jajka
1 łyżka mąki
5 łyżek bułki tartej
sól, pieprz
smalec
Wykonanie:
Schab oczyścić z tłuszczu, opłukać, osuszyć, podzielić na plastry. Rozbić je tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Kotlety panierować w roztrzepanych z mąką jajkach i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym smalcu po 2-3 minuty z każdej strony, trzymać jeszcze 5 minut na małym ogniu. Podawać z ziemniakami i zasmażaną kapustą... Mmm:)

Najpopularniejszy bohater! Schabowy!

Składniki:
50 dag schabu
2 jajka
1 łyżka mąki
5 łyżek bułki tartej
sól, pieprz
smalec
Wykonanie:
Schab oczyścić z tłuszczu, opłukać, osuszyć, podzielić na plastry. Rozbić je tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Kotlety panierować w roztrzepanych z mąką jajkach i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym smalcu po 2-3 minuty z każdej strony, trzymać jeszcze 5 minut na małym ogniu. Podawać z ziemniakami i zasmażaną kapustą... Mmm:)

Racuchy z twarogu rozpływają się w ustach – Składniki:
50 dag mielonego twarogu
4 jajka
1 łyżka masła
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej np Kupiec
2 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
sól
margaryna do smażenia
Wykonanie:
Żółtka utrzeć z masłem, cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać twaróg, mąkę, dokładnie wymieszać. Ubić pianę z białek z dodatkiem szczypty soli, połączyć z masą twarogową.
Formować łyżką okrągłe racuchy, smażyć na rumiano z obu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu. Podawać posypane cukrem lub polane śmietaną.

Racuchy z twarogu rozpływają się w ustach

Składniki:
50 dag mielonego twarogu
4 jajka
1 łyżka masła
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej np Kupiec
2 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
sól
margaryna do smażenia
Wykonanie:
Żółtka utrzeć z masłem, cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać twaróg, mąkę, dokładnie wymieszać. Ubić pianę z białek z dodatkiem szczypty soli, połączyć z masą twarogową.
Formować łyżką okrągłe racuchy, smażyć na rumiano z obu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu. Podawać posypane cukrem lub polane śmietaną.

Murzynek – 1 kostka masła
1,5 szklanki cukru
3 łyżki ciemnego kakao
3 łyżki wody
4 jajka
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
rodzynki namoczone w 2 łyżkach rumu lub herbaty z zapachem rumowym
Masło stopić w rondelku, w gorące włożyć cukier, kakao i wodę. Wymieszać dokładnie. Odlać dobre pół szklanki na polewę.
Do płynnej przestudzonej nieco masy dodać mąkę, proszek do pieczenia, żółtka. Z białek ubić pianę, domieszać ją na dwa razy – najpierw małą porcję, potem całość. Na końcu wmieszać rodzynki wraz z rumem. Piecze się murzynka 40-50 minut w 180 st. C. Jeszcze ciepłe ciasto polewa się odstawioną masą.

Murzynek

1 kostka masła
1,5 szklanki cukru
3 łyżki ciemnego kakao
3 łyżki wody
4 jajka
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
rodzynki namoczone w 2 łyżkach rumu lub herbaty z zapachem rumowym
Masło stopić w rondelku, w gorące włożyć cukier, kakao i wodę. Wymieszać dokładnie. Odlać dobre pół szklanki na polewę.
Do płynnej przestudzonej nieco masy dodać mąkę, proszek do pieczenia, żółtka. Z białek ubić pianę, domieszać ją na dwa razy – najpierw małą porcję, potem całość. Na końcu wmieszać rodzynki wraz z rumem. Piecze się murzynka 40-50 minut w 180 st. C. Jeszcze ciepłe ciasto polewa się odstawioną masą.

Legendarne ruskie jajka

Tik tak tik tak brzdęk… to dźwięk kultowych gier elektronicznych rosyjskiej produkcji, które w Polsce robiły furorę szczególnie w drugiej połowie lat osiemdziesiątych. Na każdym bazarze można było dostać kilka różnych wersji. Najpopularniejsza z nich to oczywiście Nu Pogodi! z postaciami z rosyjskich kreskówek Wilkiem i Zającem, w Polsce potocznie zwana „ruskie jajka”. Gierki produkowane były przez rosyjską firmę Elektronika, na wzór starych, japońskich gier Nintendo.

Klasyk! Młode ziemniaczki, jajko sadzone i kalafior – SKŁADNIKI: 
jajka, młode ziemniaki, kalafior, koperek, masło, bułka tarta, maślanka lub kefir.
SPOSÓB WYKONANIA:
 Ugotować ziemniaki. Ugotować kalafior. Na maśle podsmażyć bułkę tartą. Usmażyć jajka sadzone. Na talerz wyłożyć ziemniaki, kalafior oraz jajka sadzone. Polać bułka tartą z masłem. Posypać koperkiem. Podawać z maślanką lub kefirem.

Klasyk! Młode ziemniaczki, jajko sadzone i kalafior

SKŁADNIKI:
jajka, młode ziemniaki, kalafior, koperek, masło, bułka tarta, maślanka lub kefir.
SPOSÓB WYKONANIA:
Ugotować ziemniaki. Ugotować kalafior. Na maśle podsmażyć bułkę tartą. Usmażyć jajka sadzone. Na talerz wyłożyć ziemniaki, kalafior oraz jajka sadzone. Polać bułka tartą z masłem. Posypać koperkiem. Podawać z maślanką lub kefirem.