Trwa przetwarzanie danych
Sklep Pewex

Pewex

Szukaj


 

Znalazłem 89 takich eksponatów
"Niedźwiedź pana Adamsa" – W roku 1850, człowiek zwany James Adams stał się legendą. To sympatyczny mężczyzna, który porzucił cywilizację i poszedł w najdalsze zakątki dżungli, tam gdzie żaden biały człowiek nie postawił swojego śladu. Był tam sam i był głodny ale przyświecała mu nadzieja kiedy ratował życie osieroconym niedźwiadkom.
Poprzez serial "Niedźwiedź Pana Adamsa" widzimy jak bohater oraz jego niedźwiedź stawiają opór wszelkim przeciwnościom oraz niebezpieczeństwom. Odkrywamy jak żyć w harmonii z leśnymi zwierzętami oraz jak ważną rolę odgrywa dzika przyroda.

"Niedźwiedź pana Adamsa"

W roku 1850, człowiek zwany James Adams stał się legendą. To sympatyczny mężczyzna, który porzucił cywilizację i poszedł w najdalsze zakątki dżungli, tam gdzie żaden biały człowiek nie postawił swojego śladu. Był tam sam i był głodny ale przyświecała mu nadzieja kiedy ratował życie osieroconym niedźwiadkom.
Poprzez serial "Niedźwiedź Pana Adamsa" widzimy jak bohater oraz jego niedźwiedź stawiają opór wszelkim przeciwnościom oraz niebezpieczeństwom. Odkrywamy jak żyć w harmonii z leśnymi zwierzętami oraz jak ważną rolę odgrywa dzika przyroda.

Śląska Rolada! – Składniki

    mięso wieprzowe lub wołowe-ilość plastrów zależy od porcji, w tym wypadku 6 grubszych plastrów.
    Farsz :
    ogórki kiszone-1 pasek na 1 sztukę rolady,
    cebule-cienko posypać po całości rolady,
    boczek wędzony-1 pasek na 1 sztukę rolady,
    kiełbasa dowolna-po 1 pasek na 1 sztukę rolady,
    sól-do smaku
    pieprz-do smaku,
    musztarda, np. "Stołowa", "Sarepska" lub inna-6 łyżeczek, po 1 łyżeczce na 1 sztukę rolady,
    Dodatkowo:
    biała nić lub szpikulec do spięcia rolad,
    tłuszcz, np margaryna na dno brytfanny,
    woda do podlewania rolad.
Rolady śląskie choć są pracochłonne to podawane przeważnie w niedzielę w prawdziwych śląskich domach
Etapy przygotowania

MIĘSO :
Mięso wieprzowe (lepsze) lub wołowe rozbić tłuczkiem na kotlety.
Przyprawić je solą i pieprzem z obu stron i posmarować cienko musztardą, np. "Stołową", "Sarepską" lub inną z jednej strony (na tej, gdzie będzie nałożony farsz).
FARSZ :
Farsz do rolad można robić na 2 sposoby, tj. :
1. zmielić w maszynce -boczek, kiełbasę, cebulę, ogórki i taką masę nakładać na mięso lub
2. pokroić w cienkie paski : kiełbasę, boczek wędzony, ogórki, a cebulę w drobną kostkę i tak to nałożyć na poszczególne kawałki mięsa.
ZWIJANIE ROLAD:
Zwijamy rolady ciasno w rulon, by farsz po bokach nam nie wypadał i jednocześnie owijamy je dokładnie nićmi białymi lub stosując szpikulec.
PIECZENIE ROLAD:
W brytfannie rozgrzać tłuszcz, np. margarynę i do tego włożyć przygotowane rolady i podsmażamy z dwóch stron.
Pieczemy je na wolnym ogniu pod przykryciem, aż do miękkości, od czasu do czasu podlewając wodą, by się nie spaliły.
Po upieczeniu, wyjmujemy rolady i gdy ostygną ściągamy z nich dokładnie nitki lub szpikulec.
SOS:
Sos robimy z wywaru własnego.
Powstały wywar zagęszczamy zawiesiną z mąki pszennej i wody, a następnie dodajemy śmietanę kwaśną, wcześniej ją hartując.
Sos przecedzamy przez sitko i doprawiamy do smaku, np. jarzynką i przyprawą w płynie "Maggi".
Rolady podajemy z kluskami śląskimi i czerwoną (modrą) kapustą.

Śląska Rolada!

Składniki

mięso wieprzowe lub wołowe-ilość plastrów zależy od porcji, w tym wypadku 6 grubszych plastrów.
Farsz :
ogórki kiszone-1 pasek na 1 sztukę rolady,
cebule-cienko posypać po całości rolady,
boczek wędzony-1 pasek na 1 sztukę rolady,
kiełbasa dowolna-po 1 pasek na 1 sztukę rolady,
sól-do smaku
pieprz-do smaku,
musztarda, np. "Stołowa", "Sarepska" lub inna-6 łyżeczek, po 1 łyżeczce na 1 sztukę rolady,
Dodatkowo:
biała nić lub szpikulec do spięcia rolad,
tłuszcz, np margaryna na dno brytfanny,
woda do podlewania rolad.
Rolady śląskie choć są pracochłonne to podawane przeważnie w niedzielę w prawdziwych śląskich domach
Etapy przygotowania

MIĘSO :
Mięso wieprzowe (lepsze) lub wołowe rozbić tłuczkiem na kotlety.
Przyprawić je solą i pieprzem z obu stron i posmarować cienko musztardą, np. "Stołową", "Sarepską" lub inną z jednej strony (na tej, gdzie będzie nałożony farsz).
FARSZ :
Farsz do rolad można robić na 2 sposoby, tj. :
1. zmielić w maszynce -boczek, kiełbasę, cebulę, ogórki i taką masę nakładać na mięso lub
2. pokroić w cienkie paski : kiełbasę, boczek wędzony, ogórki, a cebulę w drobną kostkę i tak to nałożyć na poszczególne kawałki mięsa.
ZWIJANIE ROLAD:
Zwijamy rolady ciasno w rulon, by farsz po bokach nam nie wypadał i jednocześnie owijamy je dokładnie nićmi białymi lub stosując szpikulec.
PIECZENIE ROLAD:
W brytfannie rozgrzać tłuszcz, np. margarynę i do tego włożyć przygotowane rolady i podsmażamy z dwóch stron.
Pieczemy je na wolnym ogniu pod przykryciem, aż do miękkości, od czasu do czasu podlewając wodą, by się nie spaliły.
Po upieczeniu, wyjmujemy rolady i gdy ostygną ściągamy z nich dokładnie nitki lub szpikulec.
SOS:
Sos robimy z wywaru własnego.
Powstały wywar zagęszczamy zawiesiną z mąki pszennej i wody, a następnie dodajemy śmietanę kwaśną, wcześniej ją hartując.
Sos przecedzamy przez sitko i doprawiamy do smaku, np. jarzynką i przyprawą w płynie "Maggi".
Rolady podajemy z kluskami śląskimi i czerwoną (modrą) kapustą.

Wycieczki szkolne – Pamiętacie, że to, gdzie kto siedział, miało kluczowe znaczenie?

Wycieczki szkolne

Pamiętacie, że to, gdzie kto siedział, miało kluczowe znaczenie?

Gra Urban Championship – Gierka w pakiecie z konsolą pegasus, gdzie były 264 gry. Lata dzieciństwa.

Gra Urban Championship

Gierka w pakiecie z konsolą pegasus, gdzie były 264 gry. Lata dzieciństwa.

Buka – Fikcyjne stworzenie, bohater cyklu książek o Muminkach autorstwa Tove Jansson. Istota podobna do skały, o potężnej posturze, bladych oczach i wyszczerzonych zębach.

Buka przemieszcza się po świecie, niejednokrotnie odwiedzając Dolinę Muminków. Przyciąga ją światło i ciepło domu. Pojawiając się w jakimś miejscu, przynosi chłód i zamraża ziemię, na której dłuższy czas stoi. W miejscu, gdzie przebywa dłużej niż godzinę, nic już nie wyrośnie. Buka wzbudza powszechny strach, jednak nie wiadomo, czy naprawdę jest groźna, czy tylko samotna i nieszczęśliwa.

Buka

Fikcyjne stworzenie, bohater cyklu książek o Muminkach autorstwa Tove Jansson. Istota podobna do skały, o potężnej posturze, bladych oczach i wyszczerzonych zębach.

Buka przemieszcza się po świecie, niejednokrotnie odwiedzając Dolinę Muminków. Przyciąga ją światło i ciepło domu. Pojawiając się w jakimś miejscu, przynosi chłód i zamraża ziemię, na której dłuższy czas stoi. W miejscu, gdzie przebywa dłużej niż godzinę, nic już nie wyrośnie. Buka wzbudza powszechny strach, jednak nie wiadomo, czy naprawdę jest groźna, czy tylko samotna i nieszczęśliwa.

Pokaż cały obrazek…
Czasopismo "Uroda" 1985r. – Czasopismo "Uroda" z 1985r. znalezione na strychu babci - porady odnośnie urody, makijażu, mody damskiej a także artykuły z cyklu "Gdzie Ci mężczyźni?" ... Najbardziej interesującą rubryką jest moda - zastanawia tym bardziej, jeśli wziąć pod uwagę powiedzenie, że tak jak wszystko, tak i moda "kołem się toczy" - porównując do współczesnych trendów można powiedzieć, że to całkiem nowoczesne rozwiązania.

Czasopismo "Uroda" 1985r.

Czasopismo "Uroda" z 1985r. znalezione na strychu babci - porady odnośnie urody, makijażu, mody damskiej a także artykuły z cyklu "Gdzie Ci mężczyźni?" ... Najbardziej interesującą rubryką jest moda - zastanawia tym bardziej, jeśli wziąć pod uwagę powiedzenie, że tak jak wszystko, tak i moda "kołem się toczy" - porównując do współczesnych trendów można powiedzieć, że to całkiem nowoczesne rozwiązania.

Uwaga do dzienniczka – I jak ugryźć takie coś? Czy system edukacji naprawdę jest aż tak wypaczony, nauczyciele nie radzą sobie z uczniami? Ginie etos nauczyciela, "Pani i Pana Profesora"? Co myślicie? Gdzie jest problem?

Uwaga do dzienniczka

I jak ugryźć takie coś? Czy system edukacji naprawdę jest aż tak wypaczony, nauczyciele nie radzą sobie z uczniami? Ginie etos nauczyciela, "Pani i Pana Profesora"? Co myślicie? Gdzie jest problem?

Lady Pank - "Zawsze Tam Gdzie Ty"

Kojarzona głównie z dynamicznymi pop-rockowymi numerami, uwielbiana przez fanów spółka Borysewicz-Panasewicz stworzyła w 1990 roku balladę, która do dziś utrzymuje się w Top10 biwakowego śpiewnika.

The Muppets: Popcorn

Szwedzki kucharz - jeden z Muppetów pojawiających się w programie The Muppet Show. Początkowo animatorem tej postaci był Jim Henson współpracujący z Frankiem Oz. Kucharz stanowi parodię gotujących przed kamerami telewizyjnymi kucharzy. Na głowie ma typowe kucharskie nakrycie głowy, a jego oczy całkowicie schowane są za krzaczastymi brwiami. Jako jeden z nielicznych Muppetów operuje dłońmi, które należą bezpośrednio do jednej z animujących go osób - początkowo był to Oz. Prawdziwe dłonie animatora są więc widoczne dla publiczności poprzez rękawy postaci, ale ich użycie ułatwia pracę z żywnością i narzędziami do jej przygotowywania.

Prawie wszystkie skecze z udziałem szwedzkiego kucharza rozpoczynają się w momencie, gdy stoi on w kuchni, machając przyborami służącymi do przygotowywania żywności i śpiewając swoją piosenkę powitalną w "języku", który jest parodią języka szwedzkiego – ledwo możliwym do zrozumienia bełkocie naśladującym charakterystyczne samogłoski języka szwedzkiego. Tekst piosenki zmieniał się z odcinka na odcinek, lecz zawsze kończy się słowami "börk! börk! börk!", po czym kucharz rozrzuca trzymane narzędzia.

Po wstępie kucharz rozpoczyna przygotowanie potrawy według receptury, cały czas opisując w swoim "języku" podejmowane działania. W jego mowie pojawiają się niekiedy słowa w języku angielskim, mające naprowadzić widzów na to, co kucharz zamierza ugotować. Postać podczas gotowania używa dość niekonwencjonalnych przyrządów kuchennych – broni palnej, rakiet tenisowych, itd. Skecze zwykle kończą się w konwencji slapsticku, gdzie kucharz "ulega" gotowanej potrawie.

W jednym ze skeczów nieprawidłowo wycelowana rakieta uszkodziła lekko twarz kukiełki, która pozostała oznaczona szramą przez całą resztę sezonu.

Muzyka w tle: Gershon Kingsley: 'Popcorn Song'- 1969