Trwa przetwarzanie danych
Sklep Pewex

Pewex

Szukaj


 

Znalazłem 26 takich eksponatów
Tradycyjny Ptyś – Kuliste ciastko z ciasta parzonego. Po przecięciu na dwie części napełniane kremem bezowym lub bitą śmietaną. Z wierzchu jest posypywane cukrem pudrem lub czekoladą.

W Wielkopolsce ciastko nazywane jest Wietrznikiem.

Nazwa pochodzi z języka francuskiego. Petit choux, wymawiane pti szu, to dosłownie mała kapusta. Nazwa ta odnosi się do kształtu. W języku francuskim używa się także nazwy Chou à la crème.

Tradycyjny Ptyś

Kuliste ciastko z ciasta parzonego. Po przecięciu na dwie części napełniane kremem bezowym lub bitą śmietaną. Z wierzchu jest posypywane cukrem pudrem lub czekoladą.

W Wielkopolsce ciastko nazywane jest Wietrznikiem.

Nazwa pochodzi z języka francuskiego. Petit choux, wymawiane pti szu, to dosłownie mała kapusta. Nazwa ta odnosi się do kształtu. W języku francuskim używa się także nazwy Chou à la crème.

Czekoladowe beczułki z alkoholem – Mamo mogę beczułkę? Weź ale alkohol wylej.
Kogo kusiła zawartość beczułki?

Czekoladowe beczułki z alkoholem

Mamo mogę beczułkę? Weź ale alkohol wylej.
Kogo kusiła zawartość beczułki?

Czekolady z Niemczech – A to już jakiś luksus,czekolada niemiecka albo może szwajcarska, ale ja i tak wolałam gorzką wedlowską.

Czekolady z Niemczech

A to już jakiś luksus,czekolada niemiecka albo może szwajcarska, ale ja i tak wolałam gorzką wedlowską.

Czekolada Agnieszka – Mam po dziś dzień pamiątkę w postaci opakowań po czekoladkach, i innych również. Wszystkie, co do jednego zbierane przez moje rodzeństwo

Czekolada Agnieszka

Mam po dziś dzień pamiątkę w postaci opakowań po czekoladkach, i innych również. Wszystkie, co do jednego zbierane przez moje rodzeństwo

Czekolada z okienkiem – Za czasów PRL-u obiekt pożądania. Pamiętacie, jak się dostawało w paczkach z Niemiec, albo rodzina przywiozła?

Czekolada z okienkiem

Za czasów PRL-u obiekt pożądania. Pamiętacie, jak się dostawało w paczkach z Niemiec, albo rodzina przywiozła?

Jedzenie delicji – Każdy miał swój patent, ale chyba najlepiej było najpierw zająć się czekoladą?

Jedzenie delicji

Każdy miał swój patent, ale chyba najlepiej było najpierw zająć się czekoladą?

PUDDING CHLEBOWY Z CZEKOLADĄ I MALINAMI – 1,5 podsuszonej bagietki
2 jajka
30 dkg cukru
0,5 litra mleka
0,5 kubeczka śmietany 30%
opakowanie cukru waniliowego
4 łyżki amaretto
1 gorzka czekolada
szklanka malin
3 łyżki brązowego cukru
Bagietki pokroić w kromki o szerokości ok. 4-5 cm. Czekoladę połamać w kostki, maliny umyć i odłożyć kilka sztuk do dekoracji.
W misce wymieszać trzepaczką zimne mleko, śmietanę, cukier, cukier waniliowy, amaretto oraz jajka. Mieszać tak długo, aż wszystkie składniki zalewy będą dokładnie połączone.
Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę zalewy – tyle, aby tylko przykryło dno. Układamy jedną wartwę bagietki, na kromkach układamy 2/3 czekolady oraz malin, następnie wszystko zalewamy połową zalewy i lekko ugniatamy, aby kromki wchłonęły sos. Na to układamy drugą wartwę bagietki, pomiędzy kromki wkładamy resztę czekolady i maliny, zalewamy resztą sosu i również lekko ugniatamy. Górę posypujemy cukrem brązowym.
Pudding wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 25 minut. Na ostatnie 3 minuty pieczenia włączamy termoobieg, aby brązowy cukier się lekko zeszklił.
Po wyjęciu z piekarnika, dekorujemy malinami. Podajemy jeszcze ciepłe

PUDDING CHLEBOWY Z CZEKOLADĄ I MALINAMI

1,5 podsuszonej bagietki
2 jajka
30 dkg cukru
0,5 litra mleka
0,5 kubeczka śmietany 30%
opakowanie cukru waniliowego
4 łyżki amaretto
1 gorzka czekolada
szklanka malin
3 łyżki brązowego cukru
Bagietki pokroić w kromki o szerokości ok. 4-5 cm. Czekoladę połamać w kostki, maliny umyć i odłożyć kilka sztuk do dekoracji.
W misce wymieszać trzepaczką zimne mleko, śmietanę, cukier, cukier waniliowy, amaretto oraz jajka. Mieszać tak długo, aż wszystkie składniki zalewy będą dokładnie połączone.
Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę zalewy – tyle, aby tylko przykryło dno. Układamy jedną wartwę bagietki, na kromkach układamy 2/3 czekolady oraz malin, następnie wszystko zalewamy połową zalewy i lekko ugniatamy, aby kromki wchłonęły sos. Na to układamy drugą wartwę bagietki, pomiędzy kromki wkładamy resztę czekolady i maliny, zalewamy resztą sosu i również lekko ugniatamy. Górę posypujemy cukrem brązowym.
Pudding wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 25 minut. Na ostatnie 3 minuty pieczenia włączamy termoobieg, aby brązowy cukier się lekko zeszklił.
Po wyjęciu z piekarnika, dekorujemy malinami. Podajemy jeszcze ciepłe

Baba Wielkanocna - przepis – Składniki
ilość sztuk: 1 babka
    100 g rodzynek
    50 g świeżych drożdży
    180 ml ciepłego mleka
    300 g mąki pszennej
    60 g cukru
    szczypta soli
    3 żółtka
    50 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
    2 opakowania (32 g) cukru waniliowego

Sposób przygotowania
    Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie. Kiedy zmiękną, dobrze odcedzić.
    Rozpuścić drożdże w ciepłym mleku.
    Do miski wsypać mąkę i zalać ją mlekiem z drożdżami. Dodać łyżkę cukru. Wymieszać z niewielką ilością mąki aby powstała konsystencja gęstej śmietany. Odstawić na 5-10 minut.
    Dodać cukier i sól, żółtka, cukier waniliowy i ostudzone masło. Zmiksować. Odstawić na 5-10 minut aby ciasto wyrosło.
    Dodać rodzynki i wymieszać ciasto.
    Formę na babkę wysmarować masłem lub olejem. Wyłożyć do niej ciasto i pougniatać szpatułką, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Odstawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na ok. 20-25 minut. (Ciasto musi podwoić swoją objętość.)
    Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    Piec przez 30-40 minut - sprawdzić patyczkiem czy jest upieczona.
    Gotową babkę można udekorować lukrem lub czekoladą.

Smacznego

Baba Wielkanocna - przepis

Składniki
ilość sztuk: 1 babka
100 g rodzynek
50 g świeżych drożdży
180 ml ciepłego mleka
300 g mąki pszennej
60 g cukru
szczypta soli
3 żółtka
50 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
2 opakowania (32 g) cukru waniliowego

Sposób przygotowania
Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie. Kiedy zmiękną, dobrze odcedzić.
Rozpuścić drożdże w ciepłym mleku.
Do miski wsypać mąkę i zalać ją mlekiem z drożdżami. Dodać łyżkę cukru. Wymieszać z niewielką ilością mąki aby powstała konsystencja gęstej śmietany. Odstawić na 5-10 minut.
Dodać cukier i sól, żółtka, cukier waniliowy i ostudzone masło. Zmiksować. Odstawić na 5-10 minut aby ciasto wyrosło.
Dodać rodzynki i wymieszać ciasto.
Formę na babkę wysmarować masłem lub olejem. Wyłożyć do niej ciasto i pougniatać szpatułką, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Odstawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na ok. 20-25 minut. (Ciasto musi podwoić swoją objętość.)
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
Piec przez 30-40 minut - sprawdzić patyczkiem czy jest upieczona.
Gotową babkę można udekorować lukrem lub czekoladą.

Smacznego