Trwa przetwarzanie danych
Sklep Pewex

Pewex

Szukaj


 

Znalazłem 44 takie eksponaty

Disnejowskie księżniczki z brodą - galeria

Na kanwie wyników Eurowizji prezentujemy wybrane disnejowskie księżniczki w nowych anturażach z brodą.
Pamiętacie wszak, że "gdyby babcia miała wąsy, to by była dziadkiem"?

Pewex Kultura poleca: eM LIVE z Richardem Doddem

Chcielibyśmy namówić Was do wsparcia projektu wydania płyty trójmiejskiej grupy eM - 'Live z Richardem Doddem', realizatorem, producentem i laureatem 5 Grammy. George Harrison, Clannad, Roy Orbison, Green Day, Robert Plant, Tom Petty, Freddie Mercury, Placido Domingo, Dixie Chicks, Ringo Starr, Red Hot Chili Peppers, Sheryl Crow, Johnny Cash, Joe Cocker, Stephane Grappelli, Boz Scaggs, Wilco, Delbert McClinton, Counting Crows, MercyMe, Neil Young, Kings of Leon - to tylko mała część artystów z którymi współpracował.

Dziadek stówkę, babcia stówkę, grosz do grosza i będzie kokosza. Coolturalna załoga Pewexu wspiera tę zacną inicjatywę.
Wejdź na: http://polakpotrafi.pl/projekt/em-live i dołącz do kolektywnej i niezwykle szczytnej ściepy:)

Najpopularniejszy bohater! Schabowy! – Składniki:
50 dag schabu
2 jajka
1 łyżka mąki
5 łyżek bułki tartej
sól, pieprz
smalec
Wykonanie:
Schab oczyścić z tłuszczu, opłukać, osuszyć, podzielić na plastry. Rozbić je tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Kotlety panierować w roztrzepanych z mąką jajkach i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym smalcu po 2-3 minuty z każdej strony, trzymać jeszcze 5 minut na małym ogniu. Podawać z ziemniakami i zasmażaną kapustą... Mmm:)

Najpopularniejszy bohater! Schabowy!

Składniki:
50 dag schabu
2 jajka
1 łyżka mąki
5 łyżek bułki tartej
sól, pieprz
smalec
Wykonanie:
Schab oczyścić z tłuszczu, opłukać, osuszyć, podzielić na plastry. Rozbić je tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Kotlety panierować w roztrzepanych z mąką jajkach i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym smalcu po 2-3 minuty z każdej strony, trzymać jeszcze 5 minut na małym ogniu. Podawać z ziemniakami i zasmażaną kapustą... Mmm:)

Fasolka po bretońsku! – Składniki na cztery porcje:

1/2 kg fasoli piękny Jaś
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1/2 kg kiełbasy, albo wędzonego boczku
olej do smażenia
2 duże cebule
1 puszka krojonych pomidorów
majeranek do smaku
1 ząbek czosnku, zgnieciony
sól, pieprz do smaku
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
Fasolę zalać ciepłą wodą wieczorem poprzedniego dnia.
Wodę koniecznie należy odlać, a fasolę zalać świeżą wodą i gotować do miękkości na wolnym ogniu (ok. 45 minut).
Dodać do gotowania liście laurowe i ziele angielskie.
Kiedy fasola się gotuje, wędlinę drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać do ugotowanej fasoli.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor. Dodać do ugotowanej fasoli.
Pod koniec do fasoli dodać pomidory, majeranek, czosnek i pieprz. W razie potrzeby doprawić solą lub lepiej przyprawą do zup typu maggi.
Na koniec przygotować białą zasmażkę z mąki i masła i zagęścić potrawę: na patelni rozpuścić masło, do rozpuszczonego masła wsypywać mąkę, energicznie mieszając, żeby nie powstały grudki, chwilę potrzymać na ogniu, żeby zasmażka zgęstniała. Dodając do fasolki energicznie mieszać.
Jeszcze chwilę gotować (ok. 15 minut).
rada
Fasolka po bretońsku jest najsmaczniejsza, jeśli po ugotowaniu chwilę postoi, by przeszła smakami wszystkich składników. Nic nie traci na smaku odgrzewana. Nadaje się doskonale do mrożenia.

Fasolka po bretońsku!

Składniki na cztery porcje:

1/2 kg fasoli piękny Jaś
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1/2 kg kiełbasy, albo wędzonego boczku
olej do smażenia
2 duże cebule
1 puszka krojonych pomidorów
majeranek do smaku
1 ząbek czosnku, zgnieciony
sól, pieprz do smaku
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
Fasolę zalać ciepłą wodą wieczorem poprzedniego dnia.
Wodę koniecznie należy odlać, a fasolę zalać świeżą wodą i gotować do miękkości na wolnym ogniu (ok. 45 minut).
Dodać do gotowania liście laurowe i ziele angielskie.
Kiedy fasola się gotuje, wędlinę drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać do ugotowanej fasoli.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor. Dodać do ugotowanej fasoli.
Pod koniec do fasoli dodać pomidory, majeranek, czosnek i pieprz. W razie potrzeby doprawić solą lub lepiej przyprawą do zup typu maggi.
Na koniec przygotować białą zasmażkę z mąki i masła i zagęścić potrawę: na patelni rozpuścić masło, do rozpuszczonego masła wsypywać mąkę, energicznie mieszając, żeby nie powstały grudki, chwilę potrzymać na ogniu, żeby zasmażka zgęstniała. Dodając do fasolki energicznie mieszać.
Jeszcze chwilę gotować (ok. 15 minut).
rada
Fasolka po bretońsku jest najsmaczniejsza, jeśli po ugotowaniu chwilę postoi, by przeszła smakami wszystkich składników. Nic nie traci na smaku odgrzewana. Nadaje się doskonale do mrożenia.

Racuchy z twarogu rozpływają się w ustach – Składniki:
50 dag mielonego twarogu
4 jajka
1 łyżka masła
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej np Kupiec
2 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
sól
margaryna do smażenia
Wykonanie:
Żółtka utrzeć z masłem, cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać twaróg, mąkę, dokładnie wymieszać. Ubić pianę z białek z dodatkiem szczypty soli, połączyć z masą twarogową.
Formować łyżką okrągłe racuchy, smażyć na rumiano z obu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu. Podawać posypane cukrem lub polane śmietaną.

Racuchy z twarogu rozpływają się w ustach

Składniki:
50 dag mielonego twarogu
4 jajka
1 łyżka masła
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej np Kupiec
2 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
sól
margaryna do smażenia
Wykonanie:
Żółtka utrzeć z masłem, cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać twaróg, mąkę, dokładnie wymieszać. Ubić pianę z białek z dodatkiem szczypty soli, połączyć z masą twarogową.
Formować łyżką okrągłe racuchy, smażyć na rumiano z obu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu. Podawać posypane cukrem lub polane śmietaną.

Piszinger, znany w niektórych kręgach jako andrut:) – 1 opakowanie andrutów
3/4 kostki masła
3/4 szklanki cukru
4 łyżki kakao
8 łyżek wody
1 opakowanie cukru waniliowego
1,5 szklanki mleka w proszku
Wykonanie:

W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem, cukrem waniliowym, wodą i kakao. Wszystko mieszamy dokładnie, żeby cukier się rozpuścił, a składniki połączyły. Masę odstawiamy, aby przestygła. Po ok. 10-15 minutach dodajemy po trochu mleko w proszku cały czas mieszając, najlepiej trzepaczką, żeby nie porobiło się za dużo grudek.
Gotową masą przekładamy wafelki – andruty, układając jeden na drugim i mocno dociskając je do siebie. Tak przełożone wafle obiciążamy np. deską do krojenia na ok. 15 minut, aby wszystko dokładnie się skleiło.
Po tym czasie piszingera kroimy na dowolnej wielkości kawałki.
Smacznego!!

Piszinger, znany w niektórych kręgach jako andrut:)

1 opakowanie andrutów
3/4 kostki masła
3/4 szklanki cukru
4 łyżki kakao
8 łyżek wody
1 opakowanie cukru waniliowego
1,5 szklanki mleka w proszku
Wykonanie:

W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem, cukrem waniliowym, wodą i kakao. Wszystko mieszamy dokładnie, żeby cukier się rozpuścił, a składniki połączyły. Masę odstawiamy, aby przestygła. Po ok. 10-15 minutach dodajemy po trochu mleko w proszku cały czas mieszając, najlepiej trzepaczką, żeby nie porobiło się za dużo grudek.
Gotową masą przekładamy wafelki – andruty, układając jeden na drugim i mocno dociskając je do siebie. Tak przełożone wafle obiciążamy np. deską do krojenia na ok. 15 minut, aby wszystko dokładnie się skleiło.
Po tym czasie piszingera kroimy na dowolnej wielkości kawałki.
Smacznego!!

Murzynek – 1 kostka masła
1,5 szklanki cukru
3 łyżki ciemnego kakao
3 łyżki wody
4 jajka
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
rodzynki namoczone w 2 łyżkach rumu lub herbaty z zapachem rumowym
Masło stopić w rondelku, w gorące włożyć cukier, kakao i wodę. Wymieszać dokładnie. Odlać dobre pół szklanki na polewę.
Do płynnej przestudzonej nieco masy dodać mąkę, proszek do pieczenia, żółtka. Z białek ubić pianę, domieszać ją na dwa razy – najpierw małą porcję, potem całość. Na końcu wmieszać rodzynki wraz z rumem. Piecze się murzynka 40-50 minut w 180 st. C. Jeszcze ciepłe ciasto polewa się odstawioną masą.

Murzynek

1 kostka masła
1,5 szklanki cukru
3 łyżki ciemnego kakao
3 łyżki wody
4 jajka
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
rodzynki namoczone w 2 łyżkach rumu lub herbaty z zapachem rumowym
Masło stopić w rondelku, w gorące włożyć cukier, kakao i wodę. Wymieszać dokładnie. Odlać dobre pół szklanki na polewę.
Do płynnej przestudzonej nieco masy dodać mąkę, proszek do pieczenia, żółtka. Z białek ubić pianę, domieszać ją na dwa razy – najpierw małą porcję, potem całość. Na końcu wmieszać rodzynki wraz z rumem. Piecze się murzynka 40-50 minut w 180 st. C. Jeszcze ciepłe ciasto polewa się odstawioną masą.