Szukaj
Babcine robótki
A tak drogie dzieci, wyglądały ręczne robótki niejednej babci
Pamiętacie babcine ciasteczka z maszynki?
Babcine ciasteczka z maszynki - składniki
4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru pudru
4 żółtka
250g masła
50g smalcu
aromat waniliowy
Przygotowanie ciasta:
Przesiać mąkę na stolnicę. Dodać pokrojone na kawałki zimne masło i smalec. Posiekać wszystko nożem do uzyskania drobnej kaszki. Zrobić w środku dołek i wbić żółtka. Wsypać cukier puder i dodać łyżeczkę aromatu waniliowego. Szybko zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.
Formowanie:
Schłodzone ciasto przepuścić przez maszynkę do mięsa ze specjalną tarczą do ciasteczek. Wychodzące paski ciąć na kawałki o długości około 8cm. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczenie:
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut. Upieczone ciasteczka od razu przenosić na kratę kuchenną do wystudzenia. Zimne schować do ozdobnego pudełka.
Tabletki z krzyżykiem
Dawne panaceum na wszystko. W "epoce" każda babcia, dziadek musieli mieć przy sobie ten lek, który zapobiegawczo "brano każdego dnia".
Babcia Pawlakowa
- Co to, wojna?
- A wojna! O kota.
- To już czwarta wojna w moim życiu. W tym dwie światowe.
PRL-owska zapiekanka
Sposób przygotowania:
Bagietkę przekrawamy na pół i każdą połowę wzdłuż na 2 zapiekanki, razem 4.
Posypujemy obficie startym serem wymieszanym ze startymi pieczarkami.
Pieczemy w 200 stopniach około 8 minut (w zależności od piekarnika) do rozpuszczenia sera.
Podajemy z ketchupem lub/i majonezem.
Śniadanie PRL-u - kasza manna z sokiem malinowym
Składniki:
* 1 litr mleka
* 4 łyżki kaszy manny
* sól, cukier do smaku
* sok z malin
Do rondelka wlać i zagotować mleko pozostawiając 1 szklankę zimną. Do zimnego mleka wsypujemy kaszę i dokładnie mieszamy. Gdy mleko się zagotuje przelewamy do niego roztwór z kaszą i energicznie mieszamy. Istnieje ryzyko przypalenia więc ciągle mieszamy. Przyprawiamy solą i cukrem. Gotujemy tak około 5 minut. Przelewamy do talerzy i polewamy sokiem z malin.
Pamiętacie ten smak?
Placki upieczone przez babcie na takiej płycie smakowały najlepiej.
Smutne, ale prawdziwe
W dzisiejszych czasach nawet niema chwili na rozmowę i poświęcenie odrobiny czasu i zainteresowania drugiej osobie
Babcia
Prawdopodobnie wie lepiej jakie są nasze potrzeby. "Każdy kilogram babci szczególnym dobrem narodu"
« poprzednia 1 2 3 4 5 następna »