Trwa przetwarzanie danych
Sklep Pewex

Pewex

Tradycyjny Ptyś

Tradycyjny Ptyś – Kuliste ciastko z ciasta parzonego. Po przecięciu na dwie części napełniane kremem bezowym lub bitą śmietaną. Z wierzchu jest posypywane cukrem pudrem lub czekoladą.

W Wielkopolsce ciastko nazywane jest Wietrznikiem.

Nazwa pochodzi z języka francuskiego. Petit choux, wymawiane pti szu, to dosłownie mała kapusta. Nazwa ta odnosi się do kształtu. W języku francuskim używa się także nazwy Chou à la crème.

Tradycyjny Ptyś

Kuliste ciastko z ciasta parzonego. Po przecięciu na dwie części napełniane kremem bezowym lub bitą śmietaną. Z wierzchu jest posypywane cukrem pudrem lub czekoladą.

W Wielkopolsce ciastko nazywane jest Wietrznikiem.

Nazwa pochodzi z języka francuskiego. Petit choux, wymawiane pti szu, to dosłownie mała kapusta. Nazwa ta odnosi się do kształtu. W języku francuskim używa się także nazwy Chou à la crème.

Zobacz następny

Komentarze

Momencik, trwa ładowanie komentarzy   ładowanie…