Ciepłe lody
Rodzaj wysokokalorycznego i taniego deseru w postaci bardzo słodkiej pianki podawanej w waflowym kubku, przypominający z wyglądu lody włoskie, od czego pochodzi jego nazwa.
Przepis domowy:
Składniki na 6-8 szt.:
1/2 szklanki wody
1,5 szklanki cukru
1/2 łyżeczki octu
3 białka z jajek
kubki waflowe
Ugotować syrop z wrzącej wody, cukru i octu tak, aby gęstniejący zostawiał za sobą "nitkę". Ubić na sztywno pianę z białek. Do piany lać cieniutkim strumieniem syrop mieszając energicznie, po czym umieścić na parze i ubijać aż do zgęstnienia. Zdjąć masę z pary, wstawić do naczynia z zimną wodą i ubijać nadal do wystudzenia masy. Można ją do smaku doprawić sokiem np. z cytryny, malinowym (bez cukru) lub kakao. Gotową masę nałożyć do wafelków i ewentualnie polać czekoladą.
Komentarze