Trwa przetwarzanie danych
Sklep Pewex

Pewex

Szukaj


 

Znalazłem 10 takich eksponatów
Ruskie gierki – Legenda głosi, że któraś się kiedyś popsuła.

Ruskie gierki

Legenda głosi, że któraś się kiedyś popsuła.

Ruskie gierki - galeria

Najpopularniejsze były zdecydowanie "jajeczka", mało kto jednak wie, że gierek tego typu "jajeczkopodobnych" powstała cała masa. Pamiętacie tę radość z grania?

Pierogi Ruskie – Ciasto przygotowuje się z mąki, wody i soli (czasem także jaj), a farsz z masy twarogowo-ziemniaczanej z dodatkiem soli, pieprzu, podsmażonej cebuli oraz niewielkiej ilości skwarek. Ciasto rozwałkowuje się do grubości około 2 mm, farsz oblepia się ciastem i gotuje w wodzie. Potrawę podaje się ze skwarkami, smażoną cebulą lub śmietaną. We Lwowie popularne było podawanie pierogów ruskich posypanych kminkiem.

Niektórzy smakosze szczególnie cenią pierogi ruskie gotowane, a następnie odsmażane.

Pierogi Ruskie

Ciasto przygotowuje się z mąki, wody i soli (czasem także jaj), a farsz z masy twarogowo-ziemniaczanej z dodatkiem soli, pieprzu, podsmażonej cebuli oraz niewielkiej ilości skwarek. Ciasto rozwałkowuje się do grubości około 2 mm, farsz oblepia się ciastem i gotuje w wodzie. Potrawę podaje się ze skwarkami, smażoną cebulą lub śmietaną. We Lwowie popularne było podawanie pierogów ruskich posypanych kminkiem.

Niektórzy smakosze szczególnie cenią pierogi ruskie gotowane, a następnie odsmażane.

Przepis na Ruskie Pierogi – Składniki na ciasto:
    3 szklanki mąki
    1 duża łyżka miękkiego masła
    1/2 stołowej łyżki soli
    1 szklanka wrzącej wody

Składniki na farsz:
    700/800 g ugotowanych zmielonych ziemniaków
    300/400 g startego białego sera
    2 cebule
    2 łyżeczki soli
    2 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

    Farsz:
Cebulę drobno pokroić i zeszklić na maśle. Wymieszać z resztą składników na farsz i przyprawić do smaku.

    Ciasto:
Mąkę, masło i sól zalać wrzątkiem i wymieszać drewnianą łyżką. W momencie gdy ciasto trochę przestygnie, wyrobić ręką, aż będzie elastyczne. Ciasto to nie klei się do stołu, nie ma więc konieczności podsypywania mąką. Wykrawać szklanką kółka i kłaść do środka farsz. Mocno skleić brzegi, żeby się nie rozpadły podczas gotowania
Pierogi wrzucić na gotującą się osoloną wodę. Po wypłynięciu na wierzch gotować 3-5 minut od czasu do czasu mieszając.

Przepis na Ruskie Pierogi

Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki
1 duża łyżka miękkiego masła
1/2 stołowej łyżki soli
1 szklanka wrzącej wody

Składniki na farsz:
700/800 g ugotowanych zmielonych ziemniaków
300/400 g startego białego sera
2 cebule
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

Farsz:
Cebulę drobno pokroić i zeszklić na maśle. Wymieszać z resztą składników na farsz i przyprawić do smaku.

Ciasto:
Mąkę, masło i sól zalać wrzątkiem i wymieszać drewnianą łyżką. W momencie gdy ciasto trochę przestygnie, wyrobić ręką, aż będzie elastyczne. Ciasto to nie klei się do stołu, nie ma więc konieczności podsypywania mąką. Wykrawać szklanką kółka i kłaść do środka farsz. Mocno skleić brzegi, żeby się nie rozpadły podczas gotowania
Pierogi wrzucić na gotującą się osoloną wodę. Po wypłynięciu na wierzch gotować 3-5 minut od czasu do czasu mieszając.

Legendarne ruskie jajka

Tik tak tik tak brzdęk… to dźwięk kultowych gier elektronicznych rosyjskiej produkcji, które w Polsce robiły furorę szczególnie w drugiej połowie lat osiemdziesiątych. Na każdym bazarze można było dostać kilka różnych wersji. Najpopularniejsza z nich to oczywiście Nu Pogodi! z postaciami z rosyjskich kreskówek Wilkiem i Zającem, w Polsce potocznie zwana „ruskie jajka”. Gierki produkowane były przez rosyjską firmę Elektronika, na wzór starych, japońskich gier Nintendo.


1