Trwa przetwarzanie danych
Sklep Pewex

Pewex

Szukaj


 

Znalazłem 4 takie eksponaty
Chałka – Słodkie, puszyste drożdżowe pieczywo pszenne w postaci zaplecionego warkocza. Można także spotkać wypieki w kształcie bułek lub wałka zamkniętego w okrąg. Chałka zwana jest też czasem plecionką, struclą (na Górnym Śląsku) albo kukiełką (na Podhalu). Jest rytualnym typem pieczywa dla Żydów, w szczególności Aszkenazyjczyków, którzy zwyczajowo spożywają ją w czasie szabatu. Z hebrajskiego wywodzi się jej nazwa. Masa: około 250-350 gramów.

Chałka

Słodkie, puszyste drożdżowe pieczywo pszenne w postaci zaplecionego warkocza. Można także spotkać wypieki w kształcie bułek lub wałka zamkniętego w okrąg. Chałka zwana jest też czasem plecionką, struclą (na Górnym Śląsku) albo kukiełką (na Podhalu). Jest rytualnym typem pieczywa dla Żydów, w szczególności Aszkenazyjczyków, którzy zwyczajowo spożywają ją w czasie szabatu. Z hebrajskiego wywodzi się jej nazwa. Masa: około 250-350 gramów.

Chleb w jajku – SKŁADNIKI:
- 6 kromek chleba
- 2 jajka
- szczypta soli
- olej

Jajka roztrzepać w miseczce z solą. Zamaczać pieczywo w jajku i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Życzmy kolektywnie smacznego!

Chleb w jajku

SKŁADNIKI:
- 6 kromek chleba
- 2 jajka
- szczypta soli
- olej

Jajka roztrzepać w miseczce z solą. Zamaczać pieczywo w jajku i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Życzmy kolektywnie smacznego!


1