Szukaj
Pamiętacie chleb z metką?
Wprawdzie dziś znajdziemy "naklejkę", ale smak niestety już nie ten co niegdyś.
Chałka
Słodkie, puszyste drożdżowe pieczywo pszenne w postaci zaplecionego warkocza. Można także spotkać wypieki w kształcie bułek lub wałka zamkniętego w okrąg. Chałka zwana jest też czasem plecionką, struclą (na Górnym Śląsku) albo kukiełką (na Podhalu). Jest rytualnym typem pieczywa dla Żydów, w szczególności Aszkenazyjczyków, którzy zwyczajowo spożywają ją w czasie szabatu. Z hebrajskiego wywodzi się jej nazwa. Masa: około 250-350 gramów.
Kurka na pieczywo i słodkości
Obowiązkowe wyposażenie każdej Pani domu!
Chleb w jajku
SKŁADNIKI:
- 6 kromek chleba
- 2 jajka
- szczypta soli
- olej
Jajka roztrzepać w miseczce z solą. Zamaczać pieczywo w jajku i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Życzmy kolektywnie smacznego!
1
« poprzednia 1 następna »